Tuesday, April 10, 2012

Chocolate Roll Cake

Lama tak meng"roll" kek kan... hahaha ada ke ayat camtu.. Guna resipi lama cuma tambah deco sket biar nampak kelainan..


Ni tempek semula resipi yang pernah dikongsi di myresipi.com satu ketika dulu. Suka guna resipi ni sebab tak guna butter or minyak. Sesuailah untuk org tengah diet ni.. hahaha sesuai :p . Kat dlm tu masih guna cheese dan juga whipping cream.

Chocolate Roll Cake

Bahan-bahan ( 30x30 cm )

  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
krim
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream/ whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 sudu besar lemon jus

Cara-cara

  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
  6. Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  7. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong. 

Resepi untuk deco :-
Bahan-bahan :
  • 25g gula kastor
  • 25g putih telur
  • 25g mentega cair
  • 25g tepung gandum
 Cara-cara: 
  1. Pukul telur dan gula sehingga bertanduk. Masukkan mentega cair, kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum yg telah diayak. Kacau perlahan-lahan hingga sebati. Siap utk letak kaler2 yg disukai.
  2. Untuk corak kat atas tu, saya lapik kertas tisu di bawah kertas utk alas dulang kek. Then buat corak ikut yg ada kat kertas tisu itu.
  3. Lepas siap buat corak, simpan loyang dlm peti sejuk sementara menunggu siap buat adunan kek.
  4. Bila adunan kek dah siap, keluarkan loyang dari peti sejuk then tuang adunan kek tersebut. Kemudian bakar mcm biasa. 

25 comments:

  1. wah sgt mnarik dan ttarik tgk swiss roll ni...sgt comeiii...rasanya tentu sedap ni kan...i like...nk cuba jugak la..tq resepi yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. my anak tekak and my family kata sedap.. try la...

      Delete
  2. Salam Yani harap sihat..suka akk negok,,cantik taburan bunga tu...sama mcm tisu pp....kek pun npk gebus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. alhamdulillah sihat.. ni projek yg dah lama tertangguh.. akhirnya terbuat juga

      Delete
  3. Salam Yani.cantik sungguh tengok bunga2 di swiss roll Yani tu...menawan sekali!

    ReplyDelete
  4. Aslmkm. Along dh buat dh respi yani ni, mmg sedap. Cantik nya bunga, next time boleh lah cuba buat bunga pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Along buat mesti lagi cantik.. sebab along lagi kreatif

      Delete
  5. salam yani...cantiknya bunga2 tu, kreatif la...akk kalau buat swiss roll ni asyik patah jer, frust taww...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek tebal kot...pernah sekali saya buat jadi patah sbb kek tebal. Guna loyang kecil.. kenkonon nak bagi nampak kek tu tebal sket ;p

      Delete
  6. salam kak yani.auww comei sgt chocolate roll tue.nak sepotong.

    ReplyDelete
  7. tersangat lah cantiknya role cake tu yani.. :)

    ReplyDelete
  8. cantik yg amat kak Yani...sayang nak makan tu kalau cantik sgt

    ReplyDelete
  9. menarik sungguh...bunga pun nampak berseri

    ReplyDelete
  10. waw..sangat kreatip...cantek menawan la kek gulong coklat tu..konpem dah abis kan...hehe..harus ditry gak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek ni kejap sgt abih sebab tak muak.. kalau family members yg mmg suka makan kek, rasanya tak cukup satu gulung ni.

      Delete
  11. Salam Yani, akak baru follow blog ni. Ni yani yang selalu kat myresipi tu ke? Jumpa kat sini pulak, dlm myresipi tu akak takde pos apa2 pun, tak reti la, pandai berblog je.
    Pandainya Yani main gulung2 kek, akak pernah buat tapi tak jadi la...frust sgt.

    ReplyDelete
  12. salam kenal yani, kreatif sungguh .. bleh try ni ..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Yani.. ini kunjungan pertma Ani dn follow sekali ya.. jumpa link Yani kat blog Kak Yatie "Sinar Kehidupan ku"..
    Cantik sgt chocolate roll cake tu aduhai pasti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal... ada kesempatan nanti.. kita dtg melawat ye..

      Delete
  14. kak yani sakuraku, cntiknya!bila la nk try ni.tp plg suka tang bunga2 n xpayah guna mentega or minyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke sakura.. tetiba tengat zaman dedulo.. tengat gak kat arwah damit yg sentiasa menggamatkan suasana.. alfatihah untuk arwah.

      vagg kena gaklah letak butter utk adunan deco tu..kalau tak dia takmo lekat pd kek... dlm adunan kek mmg akak tak letak butter or myk

      Delete
  15. Halo, saya mau tanya. Apakah perlu kertas roti sebelum menghias deco dioles mentega? Dan setelah menghias deco, sebelum adonan dituang, apakah kertas roti perlu dioles mentega lagi?
    Terima kasih sebelumnya.

    Widya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Widya... tujuan kertas dioles dengan mentega supaya senang nampak corak dari kertas tisu. Jadi tak perlu dioles lagi dengan mentega sebelum adonan dituang.

      Delete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails