Sunday, March 25, 2012

Ikan tongkol goreng krispy

Poning paler makcik nak masak lauk untuk budak2 yg tak suka makan lauk tak kira ikan ke, ayam ke.. daging lagilah dorang ni tak suka. Hari ni try bogelkan ikan tongkol, buang segala tulang temulang then potong nipis-nipis.. dan inilah hasilnya. Dorang kata sedapppp.. tapi walau macam mana sedap sekali pun 1 ekor ikan sederhana besar ni tetap tak abih. Lebihnya buat makan dengan roti... hahaha senang kejer.. siap utk buat dinner sekali.

 

Ikan Tongkol goreng krispy


Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ikan tongkol- buang kulit dan tulang, potong nipis-nipis
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk halus
  • 1 cm halia - tumbuk halus
  • 1/2 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam ( bergantung pd saiz ikan)
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • tepung beras secukupnya
  • minyak utk menggoreng.

Cara-cara:
  1. Perap ikan dengan semua bhn2 di atas kecuali minyak dan tepung beras selama 10-20 minit
  2. Golekkan hirisan ikan ke dalam tepung beras
  3. Goreng ikan dlm minyak panas sehingga garing.



8 comments:

  1. Salam kak yani! betull lerr, budak2 kat rumah ni pun cerewet tp masih ok lagi sbb daging dia org suke, ikan pun suke jugak tp cerewet tang tulang, bagus buat mcm akak ni bogelkan terus ehehe...

    ReplyDelete
  2. wahh mcm burger ikan tongkol la kak.. mmg hebat dan best.. sedapnyer ikan goreng crispy gitu..;-)

    ReplyDelete
  3. lain dari lain...
    boleh try nanti..he3

    ReplyDelete
  4. kena copy resipi dulu.. nak gi pancing ikan aya kat pasar :) mmg k.nor suka makan ikan aya.. tq yani :)

    ReplyDelete
  5. kreatif betol kak yani...leh makan ngan roti mcm tu...leh tiru ni..

    ReplyDelete
  6. kreatif!!! lain dr yg lain...mesti cuba ni..

    ReplyDelete
  7. hehehe... masih x berubah ye dorang ni. Sejak kecil di jepun dulu suka makan sayur :)

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails