Saturday, July 2, 2011

Roti mayonis

Lama tak tunjuk gambo roti. Ni roti buat utk dinner semalam. Try buh mayonis ganti dgn telur.. hasilnya tetap gebu dan lembut.


Bahan-bahan:
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
Cara-cara:-
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit


    13 comments:

    1. wahh.. gebu nyer rotiii.. makan petang cicah kari atau bubur kacang sedap nii..

      ReplyDelete
    2. mcm kapas dlm tu yani.. cantik ler

      ReplyDelete
    3. Nak bookmark la dulu rcp ni... ada angin nanti boleh la cuba...

      ReplyDelete
    4. salin rsp Yani yer..nak habiskan w.roux..huhu...nampak best..

      ReplyDelete
    5. eh eh....cantiknya roti kak yani tu...putih gebu dah macam kapas...dalam mayonis tu ada putih telur n cuka..maksudnya takde masalah la kalau ada kandungan cuka dlm roti kan? tengok elok aje kejadiannya. agaknya lagi gebu drp pakai telur la kot..

      ReplyDelete
    6. gebunya roti tu..wat cicah kari ni sodap...

      ReplyDelete
    7. - roti...yg ku tahu beli sahaja...huaaaaa...

      ReplyDelete
    8. Salam Yani....

      nampak gebu je roti ni....lama betul kak cek tak wat roti...nak try resepi Yani ni pulak lah...tq Yani share2 resepi...:)

      ReplyDelete
    9. Assalam semua... memang gebu roti ni..semalam wat lagi... nah amik seketul sorang

      ReplyDelete
    10. Assalam Kak Yani, wahh cat baru umah akak ni...lawax2..hehe sedap tgk roti tu nanti nk cuba jugalah lama dah tak meroti ni..:)

      ReplyDelete
    11. Assalam.. Saya baru beli BM.. Semangat nak buat roti membuak2, tp pelik sebab roti x jadi.. Sedih giler n pelik nape masih x jadi naik gebu walaupun buat kat BM... :(

      ReplyDelete
    12. As Salam Yanie akk nak tanya Water Roux tu ape ye

      ReplyDelete
    13. Norhaizan.. water roux tu agen pelembut.. boleh buat sendiri dgn mencampurkan tepung gandum dan air pada kadar 1:5.. 1 utk tepung dan 5 utk air. Lepas campur tu kita masak sehingga jadi pekat. Sy dpt ilmu ni pun dari internet. Setiap kali buat dia tahan 3 hari.. so kaedah saya :-

      1 sudu besar tepung gandum + 5 sudu besar air. Campur tepung dgn air. Masukkan dlm microwave. Panas selama 15 saat. Bawa keluar dan kacau. Ulang sehingga pekat.
      Saya guna semua water roux yg terhasil ni utk satu resipi.. biasanyanya water roux yg terhasil dlm +50g.. so saya kurangkan kuantiti air.

      ReplyDelete

    Latest Update .. ♥

    Related Posts with Thumbnails