Bahan-bahan:
- 300g tepung roti
- 110g air
- 50g water roux
- 50g mayonis
- 45g gula
- 45g marjerin/butter
- 1 sudu kecil yis
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar susu tepung
- Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
- Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
- Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik
- Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
- Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit
wahh.. gebu nyer rotiii.. makan petang cicah kari atau bubur kacang sedap nii..
ReplyDeletemcm kapas dlm tu yani.. cantik ler
ReplyDeleteNak bookmark la dulu rcp ni... ada angin nanti boleh la cuba...
ReplyDeletesalin rsp Yani yer..nak habiskan w.roux..huhu...nampak best..
ReplyDeleteeh eh....cantiknya roti kak yani tu...putih gebu dah macam kapas...dalam mayonis tu ada putih telur n cuka..maksudnya takde masalah la kalau ada kandungan cuka dlm roti kan? tengok elok aje kejadiannya. agaknya lagi gebu drp pakai telur la kot..
ReplyDeletegebunya roti tu..wat cicah kari ni sodap...
ReplyDelete- roti...yg ku tahu beli sahaja...huaaaaa...
ReplyDeleteSalam Yani....
ReplyDeletenampak gebu je roti ni....lama betul kak cek tak wat roti...nak try resepi Yani ni pulak lah...tq Yani share2 resepi...:)
Assalam semua... memang gebu roti ni..semalam wat lagi... nah amik seketul sorang
ReplyDeleteAssalam Kak Yani, wahh cat baru umah akak ni...lawax2..hehe sedap tgk roti tu nanti nk cuba jugalah lama dah tak meroti ni..:)
ReplyDeleteAssalam.. Saya baru beli BM.. Semangat nak buat roti membuak2, tp pelik sebab roti x jadi.. Sedih giler n pelik nape masih x jadi naik gebu walaupun buat kat BM... :(
ReplyDeleteAs Salam Yanie akk nak tanya Water Roux tu ape ye
ReplyDeleteNorhaizan.. water roux tu agen pelembut.. boleh buat sendiri dgn mencampurkan tepung gandum dan air pada kadar 1:5.. 1 utk tepung dan 5 utk air. Lepas campur tu kita masak sehingga jadi pekat. Sy dpt ilmu ni pun dari internet. Setiap kali buat dia tahan 3 hari.. so kaedah saya :-
ReplyDelete1 sudu besar tepung gandum + 5 sudu besar air. Campur tepung dgn air. Masukkan dlm microwave. Panas selama 15 saat. Bawa keluar dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Saya guna semua water roux yg terhasil ni utk satu resipi.. biasanyanya water roux yg terhasil dlm +50g.. so saya kurangkan kuantiti air.