Monday, February 7, 2011

Nasi jagung


Bahan-bahan:-
  • 3 cawan beras
  • 1/2 cawan susu cair
  • 4 cawan air
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1-2 ulas bawang putih
  • sedikit rempah tumis
  • sedikit butter
  • 1 sudu besar rempah kurma
  • sedikit garam
  • 1-2 helai daun pandan
  • 1/2 cawan jagung frozen
Cara-cara:-
  1. Cuci beras dan toskan. Ketepikan
  2. Kisar bawang putih, bawang besar bersama halia
  3. Panaskan butter dalam kuali, masukkan rempah tumis dan bahan kisar tadi. Tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kurma.. tumis lagi sehingga naik bau.
  4. Masukkan beras, kacau sekejap. Biar semuanya sekata dgn bhn yg ditumis tadi.
  5. Masukkan beras ke dalam periuk nasi( rice cooker). Kemudian masukkan air, susu, garam, jagung dan daun pandan. Masak nasi macam biasa.
** Ada org tumis semua bhn dlm periuk nasi.. then terus masukkan air.. masak mcm biasa. Kekadang cara ni boleh menyebabkan  nasi jd mentah.. Ini bergantung rice cooker jugalah..

No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails