Minta ijin dr kak nor utk copy pes resipi tu kat sini..
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 80gm gula castor
- 3 sudu kecil yis segera
- 1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
- 100ml air
- 100gm water roux
- 1/2 sudu kecil garam
- 30gm butter
- 30gm shortening
- Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
- Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
- Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
- Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
- Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
- Biarkan sehingga proses menguli selesai.
- Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
- Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment