Jus dan jem roselle ni guna roselle yg dipetik dari belakang rumah. Yumm.. yumm.. yummyyyy... jemput makan semua..........
Senang ghupenya nak buat jus dan jem roselle ni. Hanya perlu rebus kelopak roselle dengan air dan gula. Lepas tu kelopak yang dah direbus boleh di-blend untuk hasikkan jem.
Layan dirilah yer... dak kecik nangis ler pulak dah..
dulu penah wat gak jus n jem roselle ni...sedap kan. cantiknya foto tu... jeles nengok!
ReplyDeleteSelamat bersiaran kembali Kak Yani.. Wah bestnye buat sendiri.. Senang ke kak pokok tu nk hidup?
ReplyDeletehehehe... dah jd tokey roselle ke yani.. mudah jer kan nak buat jem tu.. k.nor suka buat jus dan jem roselle.. sedap! :)
ReplyDeleteKak Rose.. ala apa nak jeles kak rose.. hanya gambo dr amatur potograper je tu..
ReplyDeleteNaz.. senang bangat.. tabur je biji terus hidup.. dlm sepokok tu byk juga bunganya..
Kak Nor.. seblm ni x kenal pun roselle ni mcm mana. Lepas tengok blog kak nor, jiya dan bbrp blog lain mcm menarik pulak.. kita pun pi ler cari kat nursery pokok ni.. tak jumpe2.. pehtu satu hari tu ada jual bunga roselle ni kat pasar.. apalagi terus beli. Pehtu balik tabur bijinya.. La ni dah mula berbunga.. sonok sgt..
Mmg sedapkan jus dan jem dia.. ada rasa masam2 gitu
Yani..tanam byk2, pas ni leh jadi taukey roselle pula, hantaq mai penang boleh ka? hehe
ReplyDeletebole2x... nanti saya antaq naik feri
ReplyDelete