Sape-sape yg belum reti buat jemput pisang ni bolehlah try resipi ni... Insya Allah menjadi dan anda akan berpuashati...
Cekodok Pisang
Source : kakbesah myr
Bahan-bahan ( 2 piring penuh )
- 2 cawan pisang lenyek
- 1 cawan gula pasir @ gula castor
- 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu besar)
- 1 sudu kecik baking powder
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar susu tepung
- 1/2 sudu kecik garam
- dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
- ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
- panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.
ada lagi ke cekodok pisang tu..hujan2 ni sedap...
ReplyDeleteooo cekodok pisang ni yang tak banyak sangat pisang nya kan.sebab banyak tepung.saya suke gini. sedap.kalau beli memang gini kan. tapi hubby tak suke lak.dia suke pisang tu baanyak.mka lepas digoreng penyek le cekodok tu.hihi
ReplyDeletelawooo cekodok tu..betul..betul..betul, kita kalu buat cekodok pon kecut bila d angkat..ishh lameee x mkn cekodok nih...emmmm akak pantang mkn cekodok ker eheheehehehh
ReplyDeletemolat2 la cekodok ni..sedappp :p~
ReplyDeletebr ni beli 50sen ketui..uihh,mahal kan..
amboiii...cantiknya cokodok tu berposing....
ReplyDeletetelan air liur mengoknya....he..he..
amboi cantiknya rupa cekodok akak ni bolat2..sedapnya lama tk mkn ni..haha
ReplyDeletep/s:nanti singgah umah ambil poskad yer kak...:)
Nazrah.. cekodok dah abih... dak kecik 2-3 kali dok ulang alik masuk dapur minta cekodok.
ReplyDeleteIzah.. kalo yg byk pisang tt2 byk serap minyak kan..
Azie wpun masih dlm pantang kena gak masak.. masih ada 4 mulut yg nak mkn.
Del.. la ni serba serbi mahal.
Mas.. posing sebelum masuk mulut!
Nieza.. poskad nak kena pi amik sendiri ka?.. ingatkan abg posmen yg antar. Patut ler dok tunggu-tunggu x sampai.. ehehe
thanks share resepi ni, zi pun selalu buat tapi kan macam terbanyak minyak. ni boleh cuba nanti..tq again
ReplyDeletenorzie.. ur welkam.. resipi ni pun dr org lain
ReplyDelete