Sunday, August 5, 2012

Takikomi Gohan


Hari Japanese dish untuk kami hari ni.. bersahur dgn maki sushi dan buka pose tadi dgn takikomi gohan..  very simple dish.. Hahaha makanan jepun mana ada susahnya nak sedia.. takde tumis-tumisnya. Main buh semua dalam periuk.. cuba bahan-bahan yg digunakan tu kena betul-betul fresh baru sedap. Tapikan rasa macam tak lengkap pulak.. takde miso  soup...;p

Lepas makan takikomi gohan tadi teringin lak nak makan ochazuke ... huwaa rindunya kat makanan jepun... Ochazuke dulu ni mula-mula dengar pelik juga. Apa taknya nasi dimakan dengan teh hijau panas. Bila makan pergh sodapppp. Nasi dibubuh ke dalam mangkuk dan dituang teh hijau panas sebagai supnya. Ala-ala nasi sup gitu.  Pastu diletakkan tsukemono,umeboshi, furikake, salmon .. macam-macam lagilah sebagai toppingnya.. emmm yummy..



Takikomi Gohan

Bahan-bahan:
  • 2 cawan beras jepun
  • 2 sudu besar kicap jepun (shoyu)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu kecil dashi
  • 4 cm halia muda
  • 2 keping ikan merah
  • sedikit daun bawang


Cara-cara:
  1. Cuci beras dan rendam selama 1/2 jam.
  2. Bakar separuh  masak ikan di atas api.
  3. Masukkan shoyu,gula,cuka,dashi, halia muda ke dalam periuk nasi. Kacau.
  4. Letakkan ikan di atasnya. Masukkan air (jumlah sukatan air bergantung pd jenis beras yg diguna) . Masak seperti biasa.
  5. Bila nasi dah masak, keluarkan ikan dari periuk. Asingkan tulang dan isinya. Masukkan semula isi ikan ke dalam mangkuk. Kacau nasi sehingga rata.
  6. Taburkan daun bawang sebelum menghidangkannya..





2 comments:

  1. Salam kak, paling suke takikomi gohan tp kita suke letak hotate :D itu hari buat letak hotate dgn isi kani yg ori tuuu aduhhhhh.... Nikmat betul, sedap kn :D

    ReplyDelete
  2. Salam yani, wah..masakan jepun plak ye, nmpk cam sedap.. kira nasi ni sesuai sangat lah utk org tua n kanak2 coz dh dibasmi tulang..hehe. adeh..tringin la plak..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails