Idea agar-agar pelangi ni cedok dari internet tapi resipi sendiri punya.
Agar-agar pelagi
Lapisan santan
- 10g serbuk agar-agar
- 180g gula
- 1 ketul gula batu
- 300ml santan pekat + 700ml air @ 400ml santan kotak + 600ml air
- 1 helai daun pandan
- 10g serbuk agar-agar
- 180g gula
- 1 ketul gula batu
- 1000ml air
- 1 helai daun pandan
4 pewarna berlainan
Cara-cara:
- Masakkan semua bahan lapisan santan dan bahan lapisan jernih ke dalam periuk berasingan sehingga mendidih.
- Ambil 190ml sebatian lapisan santan, tuangkan ke dalam loyang atau acuan. Biarkan sedikit keras.
- Ulang pula dengan 190ml sebatian lapisan jernih. Ulang lagi utk lapisan santan dan lapisan jernih dengan warna-warna yang berlainan.
- Lapisan pertama :Lapisan santan putih
- Lapisan ke-2 : Lapisan jernih putih
- Lapisan ke-3 : Lapisan biru santan
- Lapisan ke-4 : Lapisan biru jernih
- Lapisan ke-5 : Lapisan merah santan
- Lapisan ke-6 : Lapisan merah jernih
- Lapisan ke-7 : Lapisan kuning santan
- Lapisan ke-8: Lapisan kuning jernih
- Lapisan ke-9 : Lapisan hijau santan
- Lapisan ke-10 : Lapisan hijau jernih
*** My MIL suh masukkan gula batu utk elak agar-agar berair bila lama2 keluar dr peti ais.. Biasanya saya tak letak pun.. hihi selalu takde stok je...
No comments:
Post a Comment