Kerapu Harum Wangi
source :Jamie
Bahan-bahan:-
- 1 ekor ikan kerapu di fillet
- 2 btg serai*
- 2 btg bunga kantan*
- 10 biji cili padi*
- 4 helai daun limau purut*
- 2 biji bwng putih*
- 2 sudu mkn madu ( xde stok, ganti dgn gula.. )
- 2 sudu mkn sos tiram
- 2 sudu mkn jus limau
- 1 sudu mkn sos ikan
- tepung jagung utk salut ikan ( guna tepung serbaguna)
- 1 biji telur ( x letak)
Cara-caranya:-
1. Racik atau potong bahan-bahan bertanda *
2. Panaskan minyak dan tumiskan serai, bunga kantan, bawang putih dan cili padi hingga wangi
3. Masukkan sos tiram, madu, sos ikan, daun limau purut dan jus limau nipis. Gaul rata dan tambahkan air sedikit masak sampai agak pekat.
4. Sementara itu lumurkan ikan dgn sos ikan, perap sekejap dan celup dlm telur yg dipukul sedikit.
5. Golekkan ikan dlm tepung jagung dan goreng hingga garing
6. Angkat dan tuangkan kuah tadi atas ikan.
hidangan sampingan
kak yani.. mmg nampaksedap la lauk ni.. nak try jugak nanti..
ReplyDeletewahh sedap nyer...skang ni tgh kosongkan perut sbb nak pi 2 kenduri kawen...hehe
ReplyDeleteadehh...mmg meriah sungguh hidangan yani ari ni.. kecur liur nengok... :)
ReplyDeletewaaa..bestnyer dtg ke blog ni,byk gmbr mknan..hihi,liza dah follow..nnt jmput ke blog liza plk yer. :)
ReplyDelete- yani...
ReplyDelete- mane yani?
- lama x update nih...
- bizi dgn 2 bdk kecik ek..hehe
sedapnya.....
ReplyDelete