Tempek resipi lagi sekali kat sini
Blended Orange Cake.
Source : Kak Fida myr
Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
- 1 bji buah limau
- 1 cawan minyak
- 2 cawan gula halus (ikut Kak Ayu .. guna 1 cwn je )
- 3 biji telur
- 2 cawan tepung gandum*
- 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
- Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
- Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
- Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
- Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.
Cantiknya kek oren ni....rasanya mesti sedap kan secantik keknya...:)
ReplyDeletewaduh kakk...mengancam kek akk...pinjam mould...ekekkeke
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletecik cek.. mmg sedap dan mmg dah diakui ramai kesedapannya...
ReplyDeleteHani, Nak kek ambiklah... mould tak boleh.. Mould kesayangan tu.. :) nyesal tak beli mcm2 btk masa kat jepun dulu. Suka sgt sebab takyah nak letak butter segala.. tak melekat langsung. Tu ler masa kat sana dulu x pernah guna pun mould ni. Duk simpan jer kat dlm kabinet.. tu yg tak tahu kelebihannya.. Sekarang ni kat mana ler nak cari mould macam ni.. kalo yg silicon adalah..
satu lagi resepi mudah chun nak salin..hehehe
ReplyDeleterugi tul takde limau dalam esbok. kalau tak, mau malam ni jadi keja ni :p
mould cantik la. pekata yani uplod pic mould tu kat blog. chun cuma jumpa yang silikon version jer nih.
ari tu nampak resepi ni kat myresipi...dah beli orange...sampai la orange dlm esbok x berusik..dah nk kecut...hehe...
ReplyDeletecantiknya kek oren tu.....
ReplyDeletesedappp...
aslmkm...dtg jenguk kek oren..cantik betul bentuknya tu...warna pun sedang elok je..kalua saya sah2 mendung je..hehe
ReplyDeleteyaniiiii nak mould tu hheeheh bukan silicon ke?
ReplyDeletecantiknya kek ni...saya guna bundt pan untuk buat kek ni..gris dengan mentega, tabur ngan tepung tapi, kek melekat jugak..habis hancur kek saya..nyesal betul..dah la baru beli & first time guna..:-(
ReplyDeletesenang dan sedap, suka sangat..
ReplyDelete