Kalo roti cecah kari cenggini selalu buat tak buh telur.. ngeh 3x kenkonon nak kurangkan kalori ler katakan. Tapi bila tanya depa ni.. depa kata takde beza pun.. tak letak telur pun tetap lembut.
Bahan-bahan :
- 200g (air + water roux)
- 300g tepung roti
- 35g mentega
- 35g gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil dry yeast
- Masukkan semua bahan ikut turutan dari atas ke bawah ke dalam BM. Pilih setting doh.
- Taburkan sedikit tepung ke atas papan canai. Keluarkan roti dari BM. Uli sekejap. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Buat bentuk bulat2. Susun dalam loyang.
- Biarkan dia mengembang 2 kali ganda.
- Bakar roti selama 12 minit pada suhu 180 degree. Bila dah siap bakar, bagi dia rehat jap dalam oven.. biar kaler dia perang-perang sket sebelum dikeluarkan.
loti..loti ... sape nak loti meh ler
our dinner mlm tadi... angkat periuk ja letak atas meja.. sonang
takyah nak cuci pinggan mangkuk banyak2 ;p
tu dia roti benggali sudah keluar....mamak benggali boleh bankrap mcm ni kak....roti akak lagi mabeles...hehe sedap tu cicah kari...:)
ReplyDeleteamboiiii...gebunya roti tu kak..
ReplyDeletememang best kan cicah ngan kari...
nanti nk try gak la resepi ni..
sedappnya tengok,..
aduiiii...gebunyaaaaaa...x guna telur pun ttap nmpak marvelessss...
ReplyDelete- anak2 x kesah kalo x makan nasi ye yani?
ReplyDeleteRoti roti .....memang best mamam roti.Nice to eat roti with curry.
ReplyDeletesalam Yani..nak save rsp ni...t.kasih tayang roti yg mmg digemari ramai..kat rumah saya pun mmg hantu roti ramai..hehe
ReplyDeletesalam water roux tu ape?
ReplyDeletelame dah tak meroti...cik BM pun syiok je berselimut dalam stor huhuhuuu
ReplyDeleteboleh x guna tepung gandum jer.....
ReplyDelete