Wednesday, September 26, 2012

Bingka Ubi Kayu

Dah tak tahu berapa kali buat bingka ubi kayu ni guna resepi yg sama. Suka sangat dengan resepi ni sebab ianya mudah cuma yg renyahnya nak parut ubi tu la.. Tapi disebabkan kuih ni peberet semua org dalam rumah ni.. Terpaksa ler merajinkan diri memarutnya..


Inilah resepinya...  Terima kasih pd Kak An yg sudi kongsi resipi yg mudah ini

Bingka Ubi Kayu
Sumber : Periuk Tanah

Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang- loyang 4 persegi besar)
  • 4 cawan ubi kayu siap diparut
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
  • setitik dua pewarna kuning telur



Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata. Tambah 1 sudu besar gula lagi jika ingin lebih manis.
  2. Panaskan oven pada suhu 190 darjah api atas dan bawah. Lengserkan loyang dengan margerin.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang. Ratakan. Letak di rak paling bawah dalam oven. Bakar hingga masak selama 1 - 1 1/2 jam. Keluarkan daripada oven bila bingka keperangan di bahagian atasnya.
  4. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

3 comments:

  1. sedapnya...teringin pulak nak makan ubi kyu dah rasanya tekak nie...

    ReplyDelete
  2. macam senang.... tapi ubi kayu ni kalau yg beli tu, takot kena plak yg masuk angin.. x sedap.. hmmm kena balik kg dulu... leh korek ubi kat umah mak..

    ReplyDelete
  3. simple je bahan2 nak buat ni...boleh try jugak lain kali

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails