Wednesday, September 12, 2012

Fettuccine Paprik

Adaptasi resepi dari buku resepi San Remo.


Fettuccine Paprik

Bahan-bahan:
  • 250g fettuccine ( masak mengikut arahan pd peket)
  • 400g isi ayam
  • 1 btg lobak merah - Potong kecil panjang2.
  • 100g kacang panjang ( tak letak pun.. takde stok)
  • 1 biji bawang besar & 3 ulas bwg putih-kisar halus
  • 2 btg serai-diketuk
  • 4-5 biji cili padi-diketuk
  • 2-3 helai daun limau purut
  • daun bawang sebagai hiasan

utk sos(campur bersama) :
  • 10 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 cawan air

Cara-cara:
  1. Panaskan 4 sudu besar minyak masak di dalam kuali. Goreng serai, cili dan daun limau purut selama 1 minit. Tambahkan bawang yg dikisar, tumis sehingga wangi. Masukkan ayam dan lobak merah. Masak selama 2 minit.
  2. Masukkan campuran sos, masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan fettuccine, gaul sehingga rata.
  4. Rasakan garam dan gulanya.
  5. siap utk dihidang. Taburkan daun bawang sebelum menghidang

No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails