Tuesday, July 31, 2012

Lemon & Strawberry Macarons


Edisi perabih telur putih dalam peti ais..........



Lemon/ strawberry Macarons

Bahan-bahan:
  • 40g telur putih(suhu bilik)
  • 30g gula kastor
  • 40g almond ground
  • 70g icing sugar
  • 1 sudu kecil lemon / strawberry paste
  • sedikit pewarna kuning / merah

Lemon Krim :
  • 50g cream cheese
  • 50g whipping cream
  • 1 sudu kecil gula kastor

Cara-cara

  1.  Ayak almond ground,dan icing sugar.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur putih dgn gula kastor sehingga bertanduk. Masukkan bahan yang diayak. Masukkan lemon/ strawberi paste dan pewarna kuning/merah. Kaup balik dengan spatula sehingga sebati. ( Nak tahu ok ke dak... kaup sket adunan dengan spatula, tuangkan semula ke dalam mangkuk. Kalau dia jatuh smooth seperti ribbon... kira ok ler tu. Kalau pekat... kacau lagi tapi jangan sampai terlebih pulak.. Proses ni amat ptg . )
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat... pipe bentuk bulat sebesar 2.5-3 cm. Ketuk-ketuk belakang dulang untuk memecahkan gelembung2 udara yang terbentuk.
  4. Biar permukaan betul-betul kering sebelum dibakar ( bila sentuh, aduanan tak melekat pd tangan... sket pun tak.. takde rasa lekit2 pun .. hat ni pun ptg jugak ni.. kalau tak macarons jadi merekah bila dibakar.)
  5. Bakar selama 15 minit dgn suhu 150 degree - hat ni pun bergantung pd oven gak dan saiz macarons yg kita buat.

9 comments:

  1. Yani, k.gee pernah buat macaroon tp tak menjadi...pastu terus malas nk buat....

    ReplyDelete
  2. k gee jd pecah atas ke?... kalo pecah kat atas tu maksudnya macarons tak betul2 kering lagi..

    ReplyDelete
  3. salam Yani, wee..canteeknye.. terang benderang gitu. sukee ngn macaroon nih, tp mhal ya ampon. tp..x bleh nk argue lah kn, coz bhn2 yg diguna pon mhal. mmbuatnye pon rumit(bg yg x pndai cam akk lah,huhu) ingat lps2 buat kuih raya nnti nk try buat lah, coz putih telo memang banyak terkumpol, slalu buat merangue je, wlaupon hangus2 & baling dinding x pecah.. tp, laku gk la bila kuih2 raya dh abis, tu pon stelah dipromosikn brhabis2an..hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak besah.. sy kat msia ni tak pernah beli lagi.. duk buat sendiri je.. Masa kat oberC dulu pernahlah beli.. nak tahu kesedapannya macam mana.

      Delete
  4. baru je makan macaroon lemon n stoberi beli kat famili mart... 2biji 200yen... tapi besar saiz dia... puas le makan 2 ketul cuma manis sangat. saya suka stoberi. so terpaksa la hubby makan yg lemon tu... hehe... dah tau rasa macaroon ni sedap kena buat jugak lah 1 day... tunggu lepas raya kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana besar dgn saiz 500 yen?.. lagi besar ke?.. kalo nak tak rasa manis sgt buat perisa kopi ke coklat ke matcha ke.. tp kandungan gula still sama... macarons ni manis2 pun sodapkan.. tp takleh mkn banyaklah..

      Delete
  5. Salam kak! canteksssss! lama sgt tak buat mac rasanyer lepas ni kalau buat mulalah kejadian2 mengerikan akn berlaku ehehehe...

    ReplyDelete
  6. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  7. aslkum yani,,canteknye macarons tu,, bersemangat saya melihat macaroons awak..pas ni boleh saya belajar buat macaroons by blog yani yer..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails