Aktiviti menghabiskan pisang berangan yang tak berapa sedap. Pisang "berangan bandar" yg isi kaler putih tu rasa dia kurang manis kalau nak banding dengan pisang "berangan kampung" yg isinya kaler kuning. Kalau pisang berangan kampung laju je budak-budak dalam rumah ni makan.
Donut pisang dengan krim kapucino
Donut Pisang
- 250g tepung gandum/ tepung roti
- 100ml air
- 1 biji pisang (80g) - dilenyek
- 25g mentega
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 sudu kecil yis kering.
- gula kastor
- whipping cream + coklat
- whipping cream + coklat putih + capuccino paste
sugar donut, capuccino donut, chocolate donut
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
- Masukkan pisang, mentega dan air. Uli sehingga doh tak melekat pada tangan.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Buat bentuk bulat dan lubang pada bahagian tengah
- Biarkan doh naik dua kali ganda sebelum digoreng.
- Goreng dengan minyak sederhana panas sehingga perang.
- Siap untuk ditopping ikut selera sendiri.
classic taste
Wow! boleh dicuba resipi ni... pisang ada sikit lagi di dapor tu...
ReplyDeleteYani..jgn serik tanam pisang hehe ..
ReplyDeletesedap tgk donut tuu, masuk list dulu
tunggu pisang kat pokok masak..:)
pisang ada versi bandar ngan versi kampung ye.. hihi.. tun kenal pisnag montel je ;p
ReplyDeletepernah try buat donat pisang, mmg sedap ^^
wah sedapnyer
ReplyDeletesalam Yani, donut pisang memang sdp, wangi je.. dulu prnh try rspi kak fida. rspi Yani ni pon agk mudah, senang nk ikut..hehe.
ReplyDeletebebudak ni mmg nak kena buat kraftangan baru nak makan pisang.
ReplyDeleteAslmkum kak!
ReplyDeleteBetul la pisang berangan yg versi tu mmg tak sedap sgt pun. Tak bp wangi kan..
Great reaad
ReplyDelete