Ini pun kek yang dah lama buat.. Resipi yg pernah buat sebelum ni cuma tambah blueberry filling, cream cheese dan letak deco sket.. Gambo blur je.. masa snap gambo ni dak kecik duk tarik2 seluar.
Blueberry Cheese Roll Cake
Bahan-bahan ( 30x30 cm )
- 4 biji telur
- 50g tepung gandum
- 50g gula kastor
- sedikit esen vanila
- sedikit pewarna ungu
- 250g cream cheese
- 2-3 sudu besar gula kastor
- blueberry filling secukupnya
Cara-cara:
- Alaskan loyang dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum. Panaskan oven sehingga 180C.
- Pukul telur putih dan separuh dari gula sehingga kembang/bertanduk.
- Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur, esen vanila dan gula selebihnya sehingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi, kacau sebati.
- Masukkan 1/3 dari adunan telur putih ke dalam adunan kuning telur, kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Masukkan no.4 ke dalam no.2 . Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Ambil 2 sudu besar adunan no.5, masukkan sedikit pewarna ungu. Kacau sebati. Masukkan adunan ke dalam plastik bersih. Potong bucunya. Buatlah bulat2 ke atas loyang yang telah dialas tadi. Bakar selama 1-2 minit ( sehingga permukaan kering)
- Tuang adunan selebihnya ke dalam loyang. Ratakan.
- Bakar selama 10-12 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
- Sementara itu sediakan krimnya.Pukul cream cheese dan gula sehingga gebu. Sapukan pada kek. Sapukkan blueberry filling ke atas lapisan cheese. Gulungkan.
- Balut kek dgn cling wrap kemas2. impan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dipotong.
dak kecik ni bilalah nak besar....
wa...best2....bole try nnti...:)
ReplyDeletetry la... bak bg pun dah abih ni ;)
Deletesedapnya rupa, rasanya pasti lagi sedap...
ReplyDeletesma la dgn blog kita tu...tngelam timbul jgk wpun xde anak kecil...lama dh xmngulung ni..bkn apaa...tkut xpass..
ReplyDeletenani dahh salin resepi kak yani yang ni. nanti kalau ada masa nk try buat jugak.
ReplyDeletesalam yani, sedapnye kek tu, siap de cheese lg, akk tringin sgt nk buat kek roll.. tp, prnh skali buat x jd, tu yg jd phobia spanjang hayat..hehe. > o..ni la sicomel yg slalu kacau mama dia yer..comel sgt..kalu untie besah dpt, memang x buat keje la..asyek dok main je ngn dia..ee..gerammnye..
ReplyDeletekak besah... x jd nak gulung ke?.. mungkin kek tebal kot..
Deletesalam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
Hi Kak Yani..apa khabar di sana? Sama gak ngan Love. Tak sempat nak shoot gambar masakan pun...so takleh update blog. My blog pun nyawa nyawa ikan karang ni..hehehe
ReplyDeleteCantik roll akak tu. Love memang tak reti yang ni...makan je pandai :)
hai kak...saja ronda2 kt blog akak ni.terjumpa resepi ni.cam menarik je....sbb ade cheese! org gile cheese mmg cam ni..tapi sy xphm la nk wt dot2 tu cane? n cling wrap tu plastik yg wt tutup mknn tu eh?
ReplyDeleteooo wat dot dot tu gini... bila adunan kita dah siap campur semua, ambik 2 sudu dr adunan tersebut. pastu buh wrn . mskkn adunan bewarna ni ke dlm piping bag atau plastik bersih. Potong bucunya. buatlah bentuk dot kat atas kertas yg kita alas loyang tu.. bakar dulu jap bg permukaan dot2 kering. Tujuannya tak bagi bercampur bila kita tuang adunan yg selebihnya.
Deleteyup cling wrap tu plastik yg wat tutup mkn tu la