Berat "tuan rumah" sebelum ni 60-61 kg.. berat ooo..
Oat Raisins walnuts bread sebelum dibakar |
oat raisins walnuts bread |
Bahan-bahan:
- 300gm tepung berprotein tinggi
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 50gm water roux
- 110gm air
- 3 sudu besar oatmeal
- 3 sudu besar raisins
- 1-2 sudu besar walnuts
Cara-cara:
- Bakar walnuts dalam oven pada suhu 170 degree selama 10 minit. Cincang kasar walnut dan sejukkan.
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali oatmeal, raisins dan walnuts ke dalam breadmaker. Pilh setting untuk doh. "ON"kan.
- Bila BM keluarkan bunyi utk masukkan bahan2 lain.. masukkan pula oatmeal, raisins dan juga walnuts. Biarkan sehingga bm siapkan kerjanya.
- Taburkan sedikit tepung di atas papan canai. Keluarkan doh dari bm, tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan doh kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Ambik sebiji doh, canaikan. Lorekkan dengan dough cutter untuk membentuknya seperti daun. Ulang untuk doh-doh yang lain.
- Biar doh kembang 2 kali ganda. kemudian bakar dengan suhu 180 degree selama 12-13 minit.
Oh kak Yani..lama x jenguk dapur akak nih hehe rajin tul meroti.. syabas berjaya turun 4 kg.. semangat lak saya nak lose few kilos he he
ReplyDeletekak yani... 2 bln je diet dh turun 4kilo..aduhh! sy nak turun 1/2 kilo sebulan pn azab... kongsi ler rahsiaanya..
ReplyDeleteasslm tuan rumah...hehehe
ReplyDeletenk diet yea...thniah dh turun 4kg tu...
QH pon nk diet jugak..lg berat dr tuan rumah...hahaa..
nti bleh la QH cuba pula roti ni...bleh kurus sma2...
leh kongsi rahsia x...
Assalamualikum..
ReplyDeletehrmmm meang kena pi cari tepung roti cepat2 ni.