Kuih Beko / Bingka Kelapa
Resepi : Kak Wan
Bahan-bahan
- 200gm kelapa parut putih
- 80gm gula pasir
- 150gm tepung pulut
- 1 biji telur A - di pukul ringan
- 4 sudu besar air
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka
Cara-cara :
- Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
- Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
- Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.
petang2 gini kalau dapat seketul dua sedapnya... kalau ada kt kg xde nak buat dah ni, hulur je 2 rial cukup.. :)
ReplyDeletebetul tu.. kalu kat kg hulur jah 2 rial.. buleh kenyang make
Deletekali pertama tgk kuih ni..nmpk lembut, klu dah sejuk masih lembut lg ke @ liat? Sbb guna tpg pulut tu kan..
ReplyDeletetak liat... makan bila dah sejuk lagi rasa sedap..
Deletex penah mkn lagi kuih ni..tp cam sedap plak nampaknya..mesti kenyal2 sikit ye...tak sabo nk cuba..terima kasih share
ReplyDeletesy pulak ni kali kedua makan.. 1st time makan masa kat rumah MIL.. sedap. Pastu bila nampak resepi ni kat rumah Kak Wan terus masuk dapur godek2 resipi ni... trylah buat.. senang je
Deleteermmm... kuih ni mmg sedap...selalu makan tp x pernah buat lagi...harus cuba nih...
ReplyDeletecuba... jgn tak cuba
Deletekak yani,nonie pon pernah buat kuih beko nie.sedap kan!adoi tengok kak yani buat,terliuq..hmmmm terasa kesedapannya.. :)
ReplyDeleteSalam Kak Yani..Saya pun suka kuih ni...good idea buh dalam muffin cup..saya pun xde acuan bahulu tuuuu
ReplyDeleteVeery nice post
ReplyDelete