Saturday, February 18, 2012

Kuih Beko Kelapa

Resipi kuih beko/ bingka kelapa yg diangkut dari rumah Kak Wan. Kalau ikut Kak Wan kuih ni dia bakar dalam acuan bahulu tapi kita takde acuan tu.. so kita guna acuan muffin je.. Apa pun kuih ni sedap bangat. Kalau guna kelapa muda lagi best ni..




Kuih Beko / Bingka Kelapa
Resepi : Kak Wan
Bahan-bahan
  • 200gm kelapa parut putih
  • 80gm gula pasir
  • 150gm tepung pulut
  • 1 biji telur A - di pukul ringan
  • 4 sudu besar air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka

Cara-cara :
  1. Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata.  Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata.   Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
  2. Leser acuan baulu / cara dengan minyak.  Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
  3. Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh.  Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.

10 comments:

  1. petang2 gini kalau dapat seketul dua sedapnya... kalau ada kt kg xde nak buat dah ni, hulur je 2 rial cukup.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalu kat kg hulur jah 2 rial.. buleh kenyang make

      Delete
  2. kali pertama tgk kuih ni..nmpk lembut, klu dah sejuk masih lembut lg ke @ liat? Sbb guna tpg pulut tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak liat... makan bila dah sejuk lagi rasa sedap..

      Delete
  3. x penah mkn lagi kuih ni..tp cam sedap plak nampaknya..mesti kenyal2 sikit ye...tak sabo nk cuba..terima kasih share

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pulak ni kali kedua makan.. 1st time makan masa kat rumah MIL.. sedap. Pastu bila nampak resepi ni kat rumah Kak Wan terus masuk dapur godek2 resipi ni... trylah buat.. senang je

      Delete
  4. ermmm... kuih ni mmg sedap...selalu makan tp x pernah buat lagi...harus cuba nih...

    ReplyDelete
  5. kak yani,nonie pon pernah buat kuih beko nie.sedap kan!adoi tengok kak yani buat,terliuq..hmmmm terasa kesedapannya.. :)

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Yani..Saya pun suka kuih ni...good idea buh dalam muffin cup..saya pun xde acuan bahulu tuuuu

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails