Hasil ceduk sana sini.. inilah resipi yg terhasil....
Bahan-bahan:
- 2 cwn pisang dilenyek
- 1 cwn tepung beras
- 3-4 sudu besar gula
- 1/2 cwn kelapa parut
- sedikit garam
- daun pisang secukupnya
Cara-cara:
- Lap dan bersihkan daun pisang. Potong kecil-kecil sesuai utk bungkus kuih.
- Campur pisang, tepung beras dan gula. Kacau rata.
- Dalam mangkuk lain campur kelapa dengan sedikit garam
- Ambil satu sudu adunan pisang, letak di atas daun pisang. Letak sedikit kelapa parut ditengah-tengah. Bungkus kemas-kemas.
Kuih Koci ni resipinya main agak-agak. Cara buatnya lebih kurang macam buat ondeh-ondeh. Cumanya adunan guna tepung pulut yg diuli dengan santan dan diletakkan sedikit garam. Intinya guna inti kelapa.. Inti kelapa tu pun the campak-campak resipi. *lo
dap3! =)
ReplyDeletesalam yani, amboi merahnye kuih koci tu..mekap sakan gitu. tntu rasenye pon menawan kalbu. yg lepat pisang tu memang peberet akk sejak azal lg..hehe
ReplyDeleteatas tu kakbesah.. tertekan anonymous coz terpana nengok kuih2 tradisi..hehee..
ReplyDelete