Thursday, February 14, 2013

Lepat Pisang Kuih Koci

Pagi ni sarapan dengan kuih-kuih tradisional.. lepat pisang dan kuih koci.. FIRST TIME buat kuih macam ni. My anak dara suka sangat makan lepat pisang. Sebelum ni asyik beli je.. tak pernah terfikir nak buat sendiri. Macam-macam versi rupanya ada kat pakcik google.. ada yang guna tepung gandum, ada guna tepung beras.. emm tepung pulut pun ada.. untuk first time ni try guna tepung beras dulu.



 Hasil ceduk sana sini.. inilah resipi yg terhasil....

Bahan-bahan:
  • 2 cwn pisang dilenyek
  • 1 cwn tepung beras
  • 3-4 sudu besar gula
  • 1/2 cwn kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang secukupnya

Cara-cara:
  1. Lap dan bersihkan daun pisang. Potong kecil-kecil sesuai utk bungkus kuih.
  2. Campur pisang, tepung beras dan gula. Kacau rata.
  3. Dalam mangkuk lain campur kelapa dengan sedikit garam
  4. Ambil satu sudu adunan pisang, letak di atas daun pisang. Letak sedikit kelapa parut ditengah-tengah. Bungkus kemas-kemas.




Kuih Koci ni resipinya main agak-agak. Cara buatnya lebih kurang macam buat ondeh-ondeh. Cumanya adunan guna tepung pulut yg diuli dengan santan dan diletakkan sedikit garam. Intinya guna inti kelapa.. Inti kelapa tu pun the campak-campak resipi. *lo


5 comments:

  1. Thank you for superb ingredient. Freezing lasted therefore attained fabulous: -)
    Excellent blog page utilizing treat excellent recipes ourselves if you're involved. I have a blog with cake recipes myself if you are interested. You can find it at http://recipes-for-food.com/

    ReplyDelete
  2. sudah follow awk..harap sudi follow sy balik...tq

    www.kucingsenyap.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. salam yani, amboi merahnye kuih koci tu..mekap sakan gitu. tntu rasenye pon menawan kalbu. yg lepat pisang tu memang peberet akk sejak azal lg..hehe

    ReplyDelete
  4. atas tu kakbesah.. tertekan anonymous coz terpana nengok kuih2 tradisi..hehee..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails