Ikan Tongkol goreng krispy
Bahan-bahan:-
- 1 ekor ikan tongkol- buang kulit dan tulang, potong nipis-nipis
- 2 ulas bawang putih- tumbuk halus
- 1 cm halia - tumbuk halus
- 1/2 sudu kecil gula
- 1/2 sudu kecil garam ( bergantung pd saiz ikan)
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar jus limau nipis
- tepung beras secukupnya
- minyak utk menggoreng.
Cara-cara:
- Perap ikan dengan semua bhn2 di atas kecuali minyak dan tepung beras selama 10-20 minit
- Golekkan hirisan ikan ke dalam tepung beras
- Goreng ikan dlm minyak panas sehingga garing.
Salam kak yani! betull lerr, budak2 kat rumah ni pun cerewet tp masih ok lagi sbb daging dia org suke, ikan pun suke jugak tp cerewet tang tulang, bagus buat mcm akak ni bogelkan terus ehehe...
ReplyDeletewahh mcm burger ikan tongkol la kak.. mmg hebat dan best.. sedapnyer ikan goreng crispy gitu..;-)
ReplyDeletelain dari lain...
ReplyDeleteboleh try nanti..he3
kena copy resipi dulu.. nak gi pancing ikan aya kat pasar :) mmg k.nor suka makan ikan aya.. tq yani :)
ReplyDeletekreatif betol kak yani...leh makan ngan roti mcm tu...leh tiru ni..
ReplyDeletekreatif!!! lain dr yg lain...mesti cuba ni..
ReplyDeletegood idea! thanks 4 sharing..
ReplyDeletehehehe... masih x berubah ye dorang ni. Sejak kecil di jepun dulu suka makan sayur :)
ReplyDelete