Thursday, March 21, 2013

Kek Marie Koko

Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa teringin nak buat kek batik ni tapi tak tahu nak buat ikut resipi mana. Bila nampak Kakak Kembar Secubit Garam syorkan resipi ni  kat fb, slow slow mood nak membuatnya datang.... dan akhirnya terhasil juga kek batik ni.. err ada org panggil kek batik.. kek marie koko.. kek lapis marie.. emm macam-macam lagilah..


Resipi yang diangkut dari rumah kak nor ganu 

KEK MARIE KOKO by Azita

Bahan-bahan :
  • 500 gm biskut marie
  • 1 buku buttercup (250 gm)
  • 4 biji telur
  • ¾ cawan gula
  • ¾ cawan air
  • ¾ cawan milo
  • ½ cawan serbuk koko
  • 4 camca besar susu pekat manis

Cara-cara :
  1. Pecah2kan biskut marie dan ketepikan.
  2. Pecahkan telur ke dalam periuk yang agak besar dan pukul sedikit.
  3. Masukkan gula, air, milo, koko dan susu pekat manis. Kacau supaya sebati.
  4. Masukkan buttercup dan kacau di atas api yang sederhana sehingga adunan menjadi bergentel2 – macam pecah minyak.
  5. Kacau hingga pekat sedikit dan masukkan biskut marie yang telah dipecah2kan tadi.
  6. Kacau sehingga kesemua adunan koko meliputi biskut marie dan biskut menjadi lembut sedikit.
  7. Kautkan ke dalam loyang atau mana2 acuan dan mampatkan dengan menekan2 adunan dari bahagian atas.
  8. Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk

Tips :
Alaskan dasar loyang dengan plastik supaya senang dikeluarkan untuk dipotong.
Untuk memampatkan, alas dengan plastik di bahagian atas dan mampatkan dengan tapak tangan. Lagi senang!!




7 comments:

  1. mudah dan senang nak buat kan yani

    ReplyDelete
  2. 4 bj telo ye yani.. ni betol2 kek nih.. ecelli akk jarang buat, wlopon suke sgt ngn kek marie ni, slalu dpt mkn yg bdk2 bagi. mklumla senang mmbuatnye..bdk skola pon pndai buat kn..hehe..

    ReplyDelete
  3. I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
    And it's fun to see photos of your house there and see
    Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
    attempting to use the slow internet :)

    I can't wait to hear how the soap turned out in terms
    of using it. Does it smell different since it is made with
    animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

    Love you!

    ReplyDelete
  4. I compassion this recipe ! Reminds me of you making clean at home, Mom.
    And it's fun to see photos of your sanctuary there and see
    Dad in that comfy situation we sat in when we visited,
    attempting to use the slow internet :)

    I can't inactivity to concentrate how the goop revolved out in damage
    of using it. Does it perceive polar since it is made with
    horselike fat? Any additional differences from vegetable-based clean?

    Pair you!

    ReplyDelete
  5. Nice post , i hope everyone , will like your post

    ReplyDelete
  6. Nice Post, i like this Article, Thanks for sharing this wonderful article.

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails