Thursday, November 3, 2011

Kacang Botol Goreng Petis

Kacang Botol Goreng dengan petis/otak udang/ shrimp paste


Bahan-bahan:-
  • 10-15 btg kacang botol
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 biji cili padi
  • 1 sudu besar petis/otak udang/shrimp paste
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • sedikit garam
  • sedikit gula


Cara-cara: 
  1. Basuh kacang botol dan potong kecik-kecik
  2. Kisar bawang putih, bawang merah dan cili padi sehingga halus
  3. Panaskan minyak, tumis bhn kisar sehingga garing
  4. Masukkan  petis, kicap garam dan gula. Kacau sekejap.
  5. Padamkan api, masukkan kacang botol. Gaul sehingga sekata..
  6. Siap untuk dihidang dengan nasi panas-panas .. wallaaa..

6 comments:

  1. Assalam yani, bby sihat ke. Sedap nampak kacang botor goreng ngan petis tu...krup krap kunyah2 tu, best mkn ngan nasi panas2 tu

    ReplyDelete
  2. kecur air liur...

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum kak yani....
    sedap tgok kacang botor tu...lama saya tak masak betul2 sejak tak berapa nak ok nie...hehehe
    akak keje kat usm transkrian ker?saya student prof aminuddin dari redac....akak kenal ker?mesti akak kenal kan...sebab tempat saya selalu berkubang tu,mesti akak familiar kan.......hehehe

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum....pertama kali tengok kacang botol masak gini...
    leh gak try nnt nie...

    ReplyDelete
  5. tak pernah pulak petis tu nani guna buat masak lauk...selalu buat kuah rojak je..pasni leh try la...

    ReplyDelete
  6. selamat hari raya aidiladha kak.. lama tak makan kacang botol.. huhuh rindu nak makan

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails