Bahan-bahan:-
- 10-15 btg kacang botol
- 2 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 biji cili padi
- 1 sudu besar petis/otak udang/shrimp paste
- 1 sudu besar kicap pekat manis
- sedikit garam
- sedikit gula
Cara-cara:
- Basuh kacang botol dan potong kecik-kecik
- Kisar bawang putih, bawang merah dan cili padi sehingga halus
- Panaskan minyak, tumis bhn kisar sehingga garing
- Masukkan petis, kicap garam dan gula. Kacau sekejap.
- Padamkan api, masukkan kacang botol. Gaul sehingga sekata..
- Siap untuk dihidang dengan nasi panas-panas .. wallaaa..
Assalam yani, bby sihat ke. Sedap nampak kacang botor goreng ngan petis tu...krup krap kunyah2 tu, best mkn ngan nasi panas2 tu
ReplyDeletekecur air liur...
ReplyDeleteassalammualaikum kak yani....
ReplyDeletesedap tgok kacang botor tu...lama saya tak masak betul2 sejak tak berapa nak ok nie...hehehe
akak keje kat usm transkrian ker?saya student prof aminuddin dari redac....akak kenal ker?mesti akak kenal kan...sebab tempat saya selalu berkubang tu,mesti akak familiar kan.......hehehe
assalamualaikum....pertama kali tengok kacang botol masak gini...
ReplyDeleteleh gak try nnt nie...
tak pernah pulak petis tu nani guna buat masak lauk...selalu buat kuah rojak je..pasni leh try la...
ReplyDeleteselamat hari raya aidiladha kak.. lama tak makan kacang botol.. huhuh rindu nak makan
ReplyDelete