Edisi perabih telur putih dalam peti ais..........
Lemon/ strawberry Macarons
Bahan-bahan:
- 40g telur putih(suhu bilik)
- 30g gula kastor
- 40g almond ground
- 70g icing sugar
- 1 sudu kecil lemon / strawberry paste
- sedikit pewarna kuning / merah
Lemon Krim :
- 50g cream cheese
- 50g whipping cream
- 1 sudu kecil gula kastor
Cara-cara
- Ayak almond ground,dan icing sugar.
- Dalam mangkuk lain, pukul telur putih dgn gula kastor sehingga bertanduk. Masukkan bahan yang diayak. Masukkan lemon/ strawberi paste dan pewarna kuning/merah. Kaup balik dengan spatula sehingga sebati. ( Nak tahu ok ke dak... kaup sket adunan dengan spatula, tuangkan semula ke dalam mangkuk. Kalau dia jatuh smooth seperti ribbon... kira ok ler tu. Kalau pekat... kacau lagi tapi jangan sampai terlebih pulak.. Proses ni amat ptg . )
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat... pipe bentuk bulat sebesar 2.5-3 cm. Ketuk-ketuk belakang dulang untuk memecahkan gelembung2 udara yang terbentuk.
- Biar permukaan betul-betul kering sebelum dibakar ( bila sentuh, aduanan tak melekat pd tangan... sket pun tak.. takde rasa lekit2 pun .. hat ni pun ptg jugak ni.. kalau tak macarons jadi merekah bila dibakar.)
- Bakar selama 15 minit dgn suhu 150 degree - hat ni pun bergantung pd oven gak dan saiz macarons yg kita buat.