Thursday, October 25, 2012

Rendang Merah

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam tak kira di mana jua berada. Kepada yang balik kampung hati-hati di jalan raya. Kepada yang sedang memasak, hati-hatilah di dapur dan kepada sesiapa yang belum tahu nak masak apa bolehlah try resipi rendang ayam merah ni.. emmm sedap..


Resipi ni angkut dari blog AlongRoz

Rendang Merah
By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
  • 1/2 ekor ayam - potong2
  • 10 btg Cili Kering* - buang biji nya jika mahu kurangkan pedas
  • 10 ulas Bwg Mmerah*
  • 2 ulas Bwg Putih*
  • 2" Halia*
  • 1 st Biji Ketumbar*
  • 1/2 st Jintan Manis*
  • 1/2 st Jintan Putih* (* blend)
  • 1 btg Serai - ketuk
  • 8 helai Daun Limau Purut - hiris nipis
  • 1/2 sb Gula Kabung
  • 1 cwn Santan Pekat
  • 2-3 sb Kerisik
  • Garam

CARA2:

  1. Panasakan sesenduk minyak & tumis bahan blend* & serai sehingga wangi.Masukkan ayam, daun limau, gula, garam & kacau sehingga ayam separuh masak.Masukkan santan & kacau sehingga kua pekat.Masukkan kerisik & masak sehingga pekat & keluar minyak.
  2. Hidangkan dgn nasi, pulut atau roti.
 

2 comments:

  1. Selamat Hari Raya Idh Adha utk Yani sekeluarga. Wah, buat Rendang Merah! TQ Yani mencuba.

    ReplyDelete
  2. Along... terima kasih sebab share resipi rendang yg sedap sangat ni..

    ReplyDelete