Thursday, February 14, 2013

Lepat Pisang Kuih Koci

Pagi ni sarapan dengan kuih-kuih tradisional.. lepat pisang dan kuih koci.. FIRST TIME buat kuih macam ni. My anak dara suka sangat makan lepat pisang. Sebelum ni asyik beli je.. tak pernah terfikir nak buat sendiri. Macam-macam versi rupanya ada kat pakcik google.. ada yang guna tepung gandum, ada guna tepung beras.. emm tepung pulut pun ada.. untuk first time ni try guna tepung beras dulu.



 Hasil ceduk sana sini.. inilah resipi yg terhasil....

Bahan-bahan:
  • 2 cwn pisang dilenyek
  • 1 cwn tepung beras
  • 3-4 sudu besar gula
  • 1/2 cwn kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang secukupnya

Cara-cara:
  1. Lap dan bersihkan daun pisang. Potong kecil-kecil sesuai utk bungkus kuih.
  2. Campur pisang, tepung beras dan gula. Kacau rata.
  3. Dalam mangkuk lain campur kelapa dengan sedikit garam
  4. Ambil satu sudu adunan pisang, letak di atas daun pisang. Letak sedikit kelapa parut ditengah-tengah. Bungkus kemas-kemas.




Kuih Koci ni resipinya main agak-agak. Cara buatnya lebih kurang macam buat ondeh-ondeh. Cumanya adunan guna tepung pulut yg diuli dengan santan dan diletakkan sedikit garam. Intinya guna inti kelapa.. Inti kelapa tu pun the campak-campak resipi. *lo


Tuesday, February 5, 2013

Oreo Banana Muffin



Oreo Banana Muffin

Bahan-bahan:
  • 200g pisang (lebih kurang 4 biji pisang emas- saiz besar) - dilenyek
  • 4 sudu besar susu segar/ cair
  • 180g mentega
  • 140g gula perang
  • 2 biji telur
  • sedikit esen vanila
  • 60g oreo ( small crushed)

bhn ayak
  • 200g tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
 Cara-cara:
  1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul. Kemudian masukkan susu dan esen vanila. Pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan bahan yg diayak dan oreo crushed. Kacau rata.
  3. Ceduk adunan ke dalam bekas muffin. Bakar selama 30-35 minit pada suhu 180 degree atau sehingga masak (masa bakar bergantung pd saiz muffin) 

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails