Tuesday, October 30, 2012

Apa dah jadi

Hahaha... apa dah jadi dgn blogku ini..
Very very kebudak-budakkan...
Apa anak daraku dah buat ni ohohoho.. pengsannnn


Thursday, October 25, 2012

Rendang Merah

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam tak kira di mana jua berada. Kepada yang balik kampung hati-hati di jalan raya. Kepada yang sedang memasak, hati-hatilah di dapur dan kepada sesiapa yang belum tahu nak masak apa bolehlah try resipi rendang ayam merah ni.. emmm sedap..


Resipi ni angkut dari blog AlongRoz

Rendang Merah
By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
  • 1/2 ekor ayam - potong2
  • 10 btg Cili Kering* - buang biji nya jika mahu kurangkan pedas
  • 10 ulas Bwg Mmerah*
  • 2 ulas Bwg Putih*
  • 2" Halia*
  • 1 st Biji Ketumbar*
  • 1/2 st Jintan Manis*
  • 1/2 st Jintan Putih* (* blend)
  • 1 btg Serai - ketuk
  • 8 helai Daun Limau Purut - hiris nipis
  • 1/2 sb Gula Kabung
  • 1 cwn Santan Pekat
  • 2-3 sb Kerisik
  • Garam

CARA2:

  1. Panasakan sesenduk minyak & tumis bahan blend* & serai sehingga wangi.Masukkan ayam, daun limau, gula, garam & kacau sehingga ayam separuh masak.Masukkan santan & kacau sehingga kua pekat.Masukkan kerisik & masak sehingga pekat & keluar minyak.
  2. Hidangkan dgn nasi, pulut atau roti.
 

Tuesday, October 23, 2012

Banana Caramel Poundcake

Lama tak buat kek pisang. Petang semalam buat banana caramel poundcake. Tak sangka pula cepat abih. Biasanya kalo kek ni apa jenis kek ler, orang dalam rumah ni slow sket. Mungkin agaknya.. petang semalam tu hujan lebat.. perut pun cepat lapar.. tu yang selera agaknya.

loor... mana hilangnya "u" kat poundcake tu ;p


Resipi lama yang pernah dikongsi di Myresipi.com dedulu tu.. Tp kali ni try guna gula perang.. tu yg tak nampak marblenya.. Kat bawah ni copypaste resipi dari myr. Kalao nak tengok gambar step by step boleh tengok kat sana

Banana Caramel Poundcake
Sumber: yanimnor@myr

Bahan-bahan ( [7X5X20] cm )

  • 120g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 90g gula
  • 50ml minyak masak
  • 2 biji telur
  • 1 biji pisang (besar)
  • 30g , 1 sudu besar guna, air
  • 2 sudu kecil air

Cara-cara
  1. Ayak tepung dan baking powder. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter supaya tak melekat. Naikkan suhu oven ke 180C
  2. Potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan 30g gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Padamkan api. Dengan perlahan-lahan masukkan 2 sudu kecil air dan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
  3. Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
  4. Masukkan tepung ke dlm 3. Kacau sehingga sebati
  5. Tuangkan karamel ke dalam mangkuk no.4 tadi. Kacau dengan perlahan. Biar jadi bercorak-corak. Tuangkan ke dalam bekas poundcake.
  6. Bakar dengan suhu 180c selama 35 minit.

Sunday, October 21, 2012

Burger

Permintaan my 3yrs old son .......

Saturday, October 20, 2012

Ubi Keledek Goreng


Resipi asal guna pisang tapi dek kerna pisang takde.. guna jer apa yang ada.. Kat bawah ni kopipes resipi asal dari blog Kak Madiha..

Pisang Goreng Crispy
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
  • Pisang sematu/nangka/ atau yg sesuai digoreng secukupnya
  • Minyak masak secukupnya


Bahan2 batter
  • 400 ml air
  • 220 gm tepong gandum
  • 50 gm tepong beras
  • 100 gm marjerin
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 ¼ sudu kecil garam

Cara2 menyediakan

  1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
  2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
  3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.


Resepi Sambal Kicap
Bahan2
  • 8 biji cili padi
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil gula
  • Kicap manis secukupnya


Cara2 menyediakan
  1. Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula. Campur kicap secukupnya. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy.

Friday, October 19, 2012

Mango Crepes

Orang lain tengah  hot dengan durian crepes.. oleh kerana durian takde , kita ganti jer ler dgn apa yg ada..


Crepes
by: Joayee@myr

Bahan-bahan ( 8-10 )

  • 1 cwn tepung gandum
  • 3/4 cwn susu segar
  • 1/2 cwn air
  • 2 biji telur
  • 3 sudubesar minyak masak atau butter cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • filling option 1:
  • Cheddar cheese + can mushroom + can tuna
  • filling option 2:
  • pisang + nutella atau cokelat sos & makan bersama fresh cream
  • filling option 3:
  • lemon + gula

Cara-cara

  1. Crepe prep:- masukkan semua bahan dalam bekas, kacau sebati. tapiskan adunan untuk lebih licin dan lembut. Perap 30-1jam dlm fridge.
  2. panaskan pan crepe atau kuali leper yg besar. sapu sedikit minyak. masak crepe selama 2-3 min. ulangi process hingga semua bancuhan habis. Crepes yg dah masak boleh letak bertindan, insyaAllah tak melekat. tutp dalam cling film , simpan dalam fridge sehinga 3 hari. Atau bole juga simpan dalam freezer.
  3. Serving:- Panas pan, sapu dengan butter. letakkan sehelai crepe, ratakan filling. Lipat 2. Sapu butter lagi. Lipat lagi untuk bentukkan 3 segi. Hidang panas2.
  4. note: kalau suka yg garing, sebaikknya prepare kulitnya sehari awal. dan juga masak lama skit masa taruk filling . 

Mango Filling
by: Deco Choco

Bahan-bahan
  • 200ml whipping cream
  • 2-3 sudu besar gula kastor
  • 1 biji mangga - potong dadu

Cara-cara:
  1. Pukul whipping cream dengan gula sehingga kental.  Masukkan mangga, gaul rata. Simpan dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
  2. Isikan filling ke dalam crepes. Simpan dalam peti sejuk 1-2 jam sebelum dimakan.



Thursday, October 18, 2012

Bila ler nak Insaf

Ish bila ler pakcik ni nak insaf..asyik duk kutip hasil tanaman orang je... :p

tengok tu.. my jantung pisang kat dlm bakul beskal.. 
harap2 pisangku tak dikebasnya juga.
dlm guni tu pulak kelapa yg diambil dr kebun org kat belakang rumah ni..


Kat luar pagar tu my kebun pisang..  Tapi sampai sekarang belum sempat mkn hasil... org lain dulu yang kebas. Sekarang ni ada dua tandang pisang muda.. Harap-harap sempat ler merasa.

Wednesday, October 17, 2012

Rendang Pucuk Ubi

Amazing ler resipi ni..  First time tengok rendang pucuk ubi ni kat blog Izah . Takleh bayangkan macam mana sedapnya kalau tak cuba sendiri.

Tadi lepas jemur kain, ronda-ronda belakang rumah. Tengok pokok ubi kayu dah besar.. try ler tarik sepokok.. wahlaaa dah besar rupanya ubi kayu. Boleh ler buat kuih petang ni.. pehtu teringat pulak kat resepi rendang pucuk ubi. Apa lagi pantas ler tgn ni memetik-metik pucuk ubi.

Setelah gangguan demi gangguan dari budak kecik akhirnya dapat gak siapkan rendang ni.. pergh memang sodap... tak rugi try. Makan nasi putih dengan rendang pucuk ubi jer dah cukup... boleh bertambah-tambah.


RENDANG PUCUK UBI
by: kak Anim

Bahan-bahan

  • 2 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
  • santan dari 3 biji kelapa atau
  • santan segar rm 4-akak guna 1/2 kg santan.
  • 5 ulas bawang kecil dihiris
  • 2 batang serai ditik
  • Segenggam besar ikan bilis
  • 1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
  • Garam secukup rasa
  • 2 keping asam gelugur




cara2
  1. sediakan kuali
  2. masukan santan,serai,garam,ikan bilis,bawang,asam keping,garam dan cili api yang telah di kisar
  3. kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana.Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering baru masukkan pucuk ubi dan kecilkan api.kacau hingga pucuk ubi garing.


Bila boleh masukkan pucuk ubi? Sila lihat di SINI.




Thursday, October 11, 2012

Macarons

Macarons dengan krim coklat. Guna resipi yang sama dengan sebelum ini . Cuma kali ini tak letak sebarang pewarna atau perisa pada macarons shells. Hanya tabur sedikit serbuk koko di atas permukaan shells.


Untuk krimnya :
  • 30g mentega
  • 5g serbuk koko
  • 5g gula aising
Caranya:
  1. Pukul semua sekali bahan sehingga jadi bentuk krim. Siap untuk digunakan.


Wednesday, October 10, 2012

Laksa Penang

Laksa penang versi ohge kelate... makan dengan keropok ikan. Sebelum makan tu, patah-patahkan keropok dalam pinggan laksa.. Perghh memang terangkatlah. Nak tahu sejauh mana kesedapannya bolehlah try sendiri. Resipi laksa penang takyahlahkan.. sure ramai dah tahu.. ;p

 laksa penang versi timur.. hihi


kurang kick sket.. lupa nak beli nenas ;p


keropok ikan yg sedap sengoti(sungguh)

Friday, October 5, 2012

Nasi Biryani Kambing

Fist time masak guna daging kambing. Sebelum ni tak berani nak try takut bau kambing tu kuat sangat. Tadi sebelum buat eksperimen di dapur, tanya dulu pakcik google  cara nak hilangkan bau hamis kambing. Apa dia kata... Lumur daging tu dengan tepung, biarkan 20 minit. Lepas tu buh pula jus limau, biar lagi 30 minit. Walaa.. nilah hasilnya. Berjaya juga masak nasi biryani kambing yang sodap ni...

Errrr takleh nak sembang banyak.. ada gangguan dari budak keciklah pulakkkk ;p


Nasi Biryani Kambing
Sumber : mrsdayat myr

Bahan-bahan ( 4org )
  • 3 cwn beras basmathi
  • sedikit rempah tumis
  • *6 ulas bwg merah (blend)
  • *5 ulas bwg putih (blend)
  • *2"halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
  • 2-3 tbsp minyak sapi ( sy guna minyak jagung)
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair


Cara-cara
  1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...        



Kuah daging briyani
Sumber: mrsdayat myr

Bahan-bahan
  • setengah kg daging lembu (potong kiub) ( sy guna daging kambing)
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee ( sy guna minyak masak je )
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt

Cara-cara
  1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  4. masukkan daging..gaulkan.
  5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
  8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
  9. bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..

*** rempah biryani sy tumis sekali dgn bhn2 kisar..

Thursday, October 4, 2012

Jem Puding Karamel

Setelah sekian lama ingin men"ngetes" buat jem puding karamel.. inilah akhirnya...  Pernah makan jem puding yang sedap ni pada tanggal 25 April 2007... Lima tahun duluuu... Dah lama daaa..


jem yg kurang menjadi

Percubaan pertama ni hasilnya kurang memuaskan :p ... karamel jd keras bila dah sejuk.. pastu jem puding tu tak jd kaler macam yg pernah makan dulu. Emmm agaknya depa guna periuk yg sama buat karamel utk masak bahagian puding tu.. Lepas buat karamel, periuk tu tak perlu basuh.. terus guna utk buat bahagian puding.. akan ku try lagi lain kali.

jem dari Karuizawa yg sedap sangat


akan ada 2nd,3rd trying lagi lepas ni..

Update: Minta maaf semua. Resepi tak boleh dikongsi lagi. Kena lakukan proses penambahan dan pengurangan pd bhn yg digunakan.. Kena buat 2nd trial dulu ni... bila rasa dah ok akn sy kongsi di sini.

Kerutuk Ayam

Resepi 100% dari belakang peket rempah kerutuk adabi. Takleh nak salin dan tulis kat sini. Makcik dah buang peket dia daa....




Emmm sedap jugak rupanya kerutuk ayam ni. Selama ni hanyak duk masak kerutuk daging je... Tapi heranlah walau sesedap mana aku masak ayam ni.. budak2 dalam rumah ni tak suka.. Makin besar makin tak suka.. Kalau tak suruh amik lauk.. dorang buat2 tak nampak je.. Sampai kena cubit sikit letak dalam pinggan dorang.. kekadang sampai gaduh.. Macam budak2 lain yg kena paksa makan sayur.. gitulah budak2 dalam rumah ni kena paksa makan lauk pauk..
Semalam buat satu bowl besar salad ayam.. last yg tinggal ayam je dlm tu...  ;p.

Tuesday, October 2, 2012

Kek Coklat * Gateau au chocolat*

Kek coklat yg paling paling simple.. just guna telur dan coklat.  Sape kata takde tepung tak boleh buat kek kan.. Sedap dimkn dengan aiskrim...


Kek Coklat

Bahan-bahan(18cm):
  • 300g coklat masakan
  • 5 biji telur 

Cara-cara:
  1. Panaskan oven sehingga suhu 170 darjah celsius. Sapukan loyang dengan mentega.
  2.  Asing telur kuning dan putih.
  3. Cairkan coklat dengan microwave atau guna kaedah double boiler. Masukkan telur kuning, kacau sehingga sebati.
  4. Pukul telur putih sehingga kembang. Masukkan separuh telur putih ke dalam mangkuk coklat tadi. Kacau rata. 
  5. Kemudian masuk semua campuran coklat tadi ke dalam mangkuk putih telur. Kacau rata dengan perlahan-lahan.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar selama 45-50 minit.
  7. Sejukkan sebelum dihidangkan. Kek ini akan turun sedikit apabila sejuk.


Monday, October 1, 2012

Homemade Dadih

Tak tahu dah kali ke berapa buat ni cuma tak dan nak posing je.. Kalo dah banyak kali buat, maknanya sodap ler tu ;D


Kat bawah ni resepi kopipes dari Myr... Thanks Kak Nor

Homemade Dadih
Sumber : Kak Nor Myr

Bahan-bahan

  • 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
  • 1 liter susu segar biasa
  • 1 liter susu segar berperisa coklat
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 1.2 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • 1sudu teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
  2. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
  3. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
  4. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
  5. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
  6. Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.
  7. ** Satu kaedah lagi utk menghasilkan dadih coklat bg yg bimbang jika ikut cara2 diatas menyebabkan rasa dadihnya terlebih manis(bg hb dan anak2 saya rasa manisnya sedang elok je). Setelah diikut step pertama, masukkan 2 liter susu segar (putih) kedalam periuk (tanpa menggunakan susu segar berperisa coklat). Kemudian bahagi 2 adunan dadih dan 1 bahagian itu dimasukkan 1sb coklat emulco. (diletakkan 1sb kerana aduanan asalnya berwarna putih sdgkan jika guna susu segar perisa coklat perlu letak 1st shj )
  8. **Saya harap kawan2 semua dpt faham kaedah yg saya maksudkan ini dan jika masih keliru bolehlah bertanya semula.

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails