Saturday, March 12, 2011

Berehat Seketika

Deco Choco terpaksa berehat seketika untuk memberi tumpuan pada dak kecik no.2 . Dak kecik no.2 ni lahir 2 hari sebelum dak kecik no.1 menyambut harijadi yang ke dua pada hari ini. Nama dak kecik ni belum boleh diumumkan kerna belum lagi didaftar.. mana tahu last minute nanti tukar nama lain pulak..
Kat bawah ni gambar dak kecik no.2 ketika masih di wad beberapa jam selepas dilahirkan.






Sunday, March 6, 2011

Homemade Dadih

Balik shopping tadi terus buat dadih ni. Sonok hari ni takyah masak untuk lunch.  Jap lagi nak pi kenduri. Sambil tunggu my hb balik main badminton, apdet blog ni jap.. Balik dari kenduri nanti boleh terus ngap dadih ni... emm sedapnya nak nak musim panas sekarang ni..

Takleh nak citer panjang, my hb dah balik tu... takdan nak gi jalan2 rumah teman-teman.. Komen pun takdan dibalas.... Ada masa nanti jumpa lagi..


Homemade Dadih
source : Kak Nor myr

Bahan-bahan:
  • 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
  • 1 liter susu segar biasa
  • 1 liter susu segar berperisa coklat
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 1.2 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • 1sudu teh coklat emulco ( x letak pun.. abih stok)


Cara-cara
  1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
  2. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
  3. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
  4. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
  5. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
  6. Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.
  7. ** Satu kaedah lagi utk menghasilkan dadih coklat bg yg bimbang jika ikut cara2 diatas menyebabkan rasa dadihnya terlebih manis(bg hb dan anak2 saya rasa manisnya sedang elok je). Setelah diikut step pertama, masukkan 2 liter susu segar (putih) kedalam periuk (tanpa menggunakan susu segar berperisa coklat). Kemudian bahagi 2 adunan dadih dan 1 bahagian itu dimasukkan 1sb coklat emulco. (diletakkan 1sb kerana aduanan asalnya berwarna putih sdgkan jika guna susu segar perisa coklat perlu letak 1st shj )
  8. **Saya harap kawan2 semua dpt faham kaedah yg saya maksudkan ini dan jika masih keliru bolehlah bertanya semula.

Wednesday, March 2, 2011

Ikan Dalam Taman @ Pla Lui Suan

Entah kali ke berapa masak ikan ni lupa daaa.. yang pasti rasanya sedap bangat.. kali ni guna ikan bawal.


IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN
source : Kak Nor Secubit Garam.

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ikan siakap (ikan bawal)
  • 1/4 caw tepung serbaguna(tepung ni aku guna tepung radix)
  • minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan. Gaul ikan dgn tepung dan goreng hingga masak.
Angkat dan toskan.

Bahan2 Sos
  • 1/4 cawan bawang putih
  • 1/4 cawan bawang merah
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
  • 3 batang serai
  • 3 - 5 bj cili api
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 4 sudu besar air limau nipis
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 3 sudu besar pes cili sangai

Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..






Apple Crumble

Tengok AlongRoz buat apple crumble ni terus jatuh chenta. Sib baik tak jatuh chenta kat bowl dia yg cun melecun tu... ahak.. My anak dara makan ni sampai takmo makan nasi. Dak kecik pulak suka makan ni gitu-gitu je tanpa sos kastard or icecream.. Thank you kak.. cam biasa minta izin kopipes resipi yer...

apple crumble wif icecream

By: Roz@HomeKreation
Size: 6"x9" casserole

BAHAN2:
  • 3 biji Epa Fuji - kupas kulit & hiris
  • 3 sb Gula Perang*
  • 1 st Serbuk Kayu Manis* (* campur) 
  • raisin (i add this)
  • 75g Tepung
  • 40g Mentega
  • 1 sb Gula

SOS KASTAD:
  • 250ml Susu Segar
  • 1 sb Gula
  • 1 sb Tepung Kastad
  • 1/2 st Esen Vanilla

CARA2:
  1. Gris bekas kaserol and susun hirisan epal. Kemudian raisin- i tambah ni.
    Tabur 1 sb gula campuran kayu manis.
    Susun lagi hirisan epal & ulangi sehingga 3 lapis.
  2. Campur tepung & mentega seperti serbuk roti.
    Campurkan gula & tabur ke atas hirisan epal.
    Bakar 180C selama 30 minit.
  3. Campur rata kesemua bahan sos kastad.
    Masak dgn microwave 4-5 minit, kacau setiap seminit
  4. Hidangkan Apple Crumble dgn sos kastad & aiskrim vanilla.
  5.  

    Tuesday, March 1, 2011

    Apam Snow White


    Bahan-bahan ( 5 orang makan )
    • 3 cawan tepung beras
    • 1 cawan tepung gandum
    • 2 cawan gula pasir
    • 1 packet mauripan@ibu roti
    • 2 cawan nasi
    • 3 cawan air


    Cara-cara

    1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
    2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
    3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
    4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
    5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
    6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
    7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.


    source : qnq0901 myr

    Latest Update .. ♥

    Related Posts with Thumbnails